بایگانیها
دستهها
شهرستان جاجرم در 160کیلومتری مرکز استان خراسان شمالی دارای ایستگاه راه آهن در مسیر تهران به مشهد قرار دارد.
شهرستان جاجرم
-جغرافیاي سیاسی شهرستان جاجرم:
شهرستان جاجرم در جنوب غربی استان خراسان شمالی قرار گرفته و از شمال به شهرستان مانه و سملقان، از غرب به شهرستان گرمه، از جنوب به استان سمنان، از جنوب شرق به استان خراسان رضوي، از شرق به شهرستان اسفراین و از شما ل شرق به شهرستان بجنورد محدود میشود. این شهرستان با مساحت 3654 کیلومتر داراي 3 شهر، 3 بخش، 6 دهستان و 55 آبادي است.
–جغرافیاي طبیعی شهرستان جاجرم:
شهرستان جاجرم به طور کلی با توجه به میزان بارندگیهاي سالانه جزو مناطق خشک قلمداد میشود و اقلیم بیابانی و نیمه – بیابانی دارد. ارتفاعات واقع در شمال شهرستان که از شرق به غرب در حاشیه شمال شهرستان امتداد دارد در مواردي بیش از 2000 متر ارتفاع دارند و به طور کلی باعث ایجاد آب و هواي ملایمتري در این منطقه شده است. ارتفاعات منفرد جنوب شرقی شهرستان شامل بخشی از کوههاي جغتاي است. رودخانه دایمی ولی کم آب و بسیار شور کالشور با جهت شرقی –غربی در جنوب شهرستان جریان دارد و به دشت کویر در جنوب شهرستان میریزد. بخش قابل ملاحظهاي از اقلیم این منطقه کویري و استپی است. بلندترین قله شهرستان، کوه سالوك حدود 2659 مترارتفاع داردکه همراه با ارتفاعات شمال شهرستان به رشته کوههاي آلاداغ متصل است.
–پیشینه تاریخی جاجرم:
شهرستان جاجرم به لطف موقعیت راهبردي خود بر سر راههاي کاروانرو هماره مورد توجه قرار داشته و از دوران پیش از تاریخ تا ادوار متاخر اسلامی به طور پیوسته نقش بارزي را در تکامل فرهنگی خطۀ خراسان ایفا کرده است. وجود محوطههاي بزرگ از دورههاي نوسنگی، مس- سنگی و عصر مفرغ از قبیل تپه پهلوان، حیدران و محوطه وسیع چلو در پهنۀ شهرستان جاجرم آن را به یکی قدیمیترین استقرارگاههاي بشري در خراسان شمالی بدل کرده است. پراکندگی زیاد محوطه هاي باستانی مربوط به دوران اشکانی و ساسانی در این شهرستان، از شکوفایی این خطه در دوره تاریخی با بهرهگیري از موقعیت مناسب آن بر سر راه ابریشم و معادلات سیاسی و تجاري آن دوران حکایت دارد. بررسی گزارشهاي مورخان و جغرافیدانان دوره اسلامی نیز نشان از رونق این منطقه در سراسر دورة اسلامی دارد. ضرب مسکوکات مختلف به ویژه سکههاي طلا در جاجرم طی دوره ایلخانی و ایجاد کاروانسراها و رباطهاي مختلف در بخشهاي مختلف آن، به بهترین وجهی شکوفایی منطقه در سدههاي میانی اسلامی را بازگو میکند. این منطقه تا اواخر دوره قاجار اهمیت خود را حفظ نمود تا اینکه با ورود تجهیزات حمل و نقل مدرن، احداث را ه هاي ترانزیتی و در پی آن حذف شبکۀ راههاي قدیم و متروك ماندن راههاي کاروانرو و کاروانسراها به تدریج از اهمیت آن کاسته شد و به سرعت افول کرد. ( بخش گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی )
انجمن حرفه ای راهنمایان گردشگری خراسان شمالی بجنورد خیابان شهید رضا امامی پلاک35
05832231383
09155845439
1 نظر
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.